Meteen naar de inhoud

Historie

In 1948 wordt op initiatief van de Oranjevereniging voor het eerst een criterium in Hoorn verreden. Omdat er nog geen wielervereniging bestond, werd DTS gevraagd de wedstrijd te organiseren. De Hoornse Sportraad vond dit bijna een brevet van onvermogen. Daarom belegde de sportraad een bijeenkomst ‘met als doel om te komen tot de mogelijke oprichting van een wielerclub’.

Er blijkt voldoende animo en op 13 oktober 1949 vindt de oprichtingsvergadering plaats. Daar wordt de naam gekozen, het eerste bestuur gevormd en het doel van de vereniging geformuleerd (‘het beoefenen van de wielersport en houden van vaardigheidsritten’). Bovendien wordt direct een datum voor de eerste clubwedstrijd gekozen: een sprint en een tijdrace op zondag 16 oktober 1949! De Hoornse Ren en Tour Club maakt een voortvarende start!

Clubparcours

De clubwedstrijden worden in die tijd verreden op de openbare weg, aan de Westerdijk en De Hulk. Vanaf 1960 heeft de club de beschikking over een eigen, afgesloten clubparcours in het Wilhelminapark. Een ovaal, waar de wielersport bij de jeugd wordt gepromoot met jeugdwedstrijden op gewone fietsen. Twintig jaar later wordt met een profcriterium het huidige clubparcours aan de Holenweg in gebruik genomen. Dit eenmalige profcriterium wordt gewonnen door HRTC-er Hans Langerijs.

Successen

HRTC-ers hebben in het ruim zestigjarige bestaan van de club veel successen behaald. Het gaat te ver om die hier te noemen met het risico mensen te vergeten. Maar hieronder per decennium in twee zinnen toch een greep uit de mooie successen.

60-er jaren

In de zestiger jaren worden de eerste grote successen behaald: Jac. Schouten wint de 3-daagse etappewedstrijd Ronde van het IJsselmeer, na Olympia’s Tour de belangrijkste meerdaagse wedstrijd in Nederland. In 1966 wordt de nieuwelingenploeg Nederlands Clubkampioen Ploegentijdrit.

70-er jaren

Hans Langerijs wint glorieus Olympia’s Tour! Het jaar daarop wint hij bovendien de Ronde van Nieder Sachsen en in 1980 rijdt hij de Tour de France.

80-er jaren

Martin Kras, Erwin en Ron Houtop, Erik en Niels Boogaard drukken o.a. in Olympia’s Tour en de Ronde van Noord-Holland hun neus aan het venster. In Olympia’s Tour rijdt de HRTC in 1989 zelfs in een combinatie met Olympia als club mee. Dit ter ere van het 40-jarig jubileum van de club.

90-er jaren

Robert Slippens (prof van 1999 tot en met 2008) wint in dit decennium vanaf 1996 maarliefst 5 Nederlandse titels op de baan! Joost Ligthart wint in 1994 de Ronde van het Lage Land, de ‘kleine Ronde van Noord-Holland’ zoals deze juniorenkoers ook wel wordt genoemd. Slippens wint nog 8 nationale titels, een Europees Kampioenschap, 3 Wereldbekerwedstrijden en de Zesdaagsen van Amsterdam, Rotterdam, Gent, Berlijn, Bremen, Kopenhagen en Zuidlaren!

Nieuwe millennium

In 2001 en 2002 wordt de Ronde van het Lage Land opnieuw door HRTC-ers gewonnen: voor achtereenvolgens Floris Goesinnen en Huub Duyn blijkt dit een opstap naar een professionele carrière! Huub Duyn was prof van 2003 tot 2019. Wouter Mol reed als proef bij de profploeg VacanSoleil en wint de Ronde van Qatar. Pim Ligthart reed voor diverse profploegen van 2007 tot 2020, met als hoogtepunt zijn titel als Nederlands kampioen op weg van 2011.

Jeugdafdeling

Waren er eind jaren zeventig slechts een handje vol jeugdleden, vanaf de jaren tachtig komt er bloei in de jeugdafdeling van de HRTC. Er ontstaat een grote jeugdafdeling met renners die door het hele land en zelfs daarbuiten actief zijn. Inmiddels bestaat het ledenbestand voor zo’n 40% uit jeugdleden! Successen zijn met zo’n grote jeugdafdeling natuurlijk niet achterwege gebleven met Nederlandse Kampioenen en diverse andere geweldige resultaten. Ook bij de nieuwelingen, junioren, beloften en elites heeft HRTC zijn talenten, waarvan de meeste van een profcarriere dromen.

Deze korte weergave van de historie van de Hoornse Ren en Tour Club is in uitgebreide vorm te lezen in het jubileumboek ’60 jaar HRTC’. Dit boek, samengesteld door Dick de Haas en Mari van Lieshout is bij de penningmeester te bestellen.