Meteen naar de inhoud

Jeugd

Jeugdwielrennen bij HRTC
Wij zijn een actieve en gezonde vereniging in Hoorn en hebben een grote jeugdafdeling. Daar trainen kinderen/jongeren vanaf 7 tot en met 14 jaar om zo hard mogelijk te gaan fietsen of om gewoon lekker bezig te zijn op de fiets.

Diverse van onze leden rijden ook regelmatig (landelijke) wedstrijden en komen voor onze vereniging uit op Nederlandse kampioenschappen.

Per jaar maken we een apart programma voor het winterseizoen, met daarin mountainbiken/crossen, baanwielrennen, vanaf circa februari weer wegtrainingen, maar ook wattbiking en core stability. De laatste twee worden voor de gehele vereniging georganiseerd. Vanaf de zomertijd trainen wij op dinsdag- en donderdagavond van 18:00 – 19:00 uur op het wielerparcours aan de Holenweg 14d, naast het zwembad de Waterhoorn. Dit parcours is afgesloten, zodat je geen last hebt van andere fietsers, auto’s of voetgangers. Op dinsdag houden we een onderlinge wedstrijd. Op donderdagavond trainen we op techniek en snelheid.

Ouders kunnen in de kantine of langs het parcours de training volgen, en natuurlijk kun je je ook aanmelden om als begeleider of trainer te helpen. Dit laatste na een training voor wielertrainer 2 die je onder voorwaarden op kosten van HRTC mag volgen.

Daarnaast organiseren we ook andere activiteiten waaronder een jaarlijkse BBQ en een echt trainingskamp. Hieronder vind je meer informatie over het jeugdwielrennen.

Wil je het ook eens een keer proberen?

Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen als je kennis wilt maken met wielrennen. Je bent altijd welkom om een keer mee te trainen.

Meer informatie:
Jeugdcommissie: contact

Algemene informatie over jeugdwielrennen kun je vinden op:
Jeugdreglement KNWU
KNWU district Noord Holland
KNWU

Categorie-indeling wedstrijdwielrennen
De jeugdcategorieën bij het wielrennen bestaat uit jongens en meisjes van 8 tot en met 14 jaar. Je mag beginnen met wedstrijden in het jaar dat je 8 wordt. Het jaar waarin je een bepaalde leeftijd bereikt, bepaalt jouw categorie-indeling voor dat jaar.
Jeugdwedstrijden worden in verschillende (leeftijds)categorieën verreden. Meisjes mogen altijd in de categorie rijden met jongens die een jaar jonger zijn. Hieronder is aangegeven wanneer je in welke categorie valt.

  • Categorie 1
    Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 8-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 8-jarige of 9-jarige leeftijd bereiken.
  • Categorie 2
    Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 9-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 10-jarige leeftijd bereiken.
  • Categorie 3
    Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 10-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 11-jarige leeftijd bereiken.
  • Categorie 4
    Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar  waarin jongens de 11-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 12 jarige leeftijd bereiken.
  • Categorie 5
    Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 12-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 13-jarige leeftijd bereiken.
  • Categorie 6
    Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 13-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 14-jarige leeftijd bereiken.
  • Categorie 7
    Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 14-jarige leeftijd bereiken.

Het jaar waarin je 15 wordt, val je in de categorie Nieuwelingen meisjes of Nieuwelingen jongens.

 Jeugdwedstrijden
De jeugd(weg)wedstrijden worden onderverdeeld in twee categorieën:

  • Categorie II-wedstrijden: Nationale Kampioenschappen (afgekort: NK), Landelijk Jeugdwielerfestijn (afgekort: LJWF), “klassiekers” (“eendaagse wegwedstrijden”), vakantiekampen en jeugdtoernooien
  • Categorie IV-wedstrijden: club- en interclubwedstrijden

Voor de verschillende (leeftijds)categorieën waarin de wedstrijden worden verreden gelden verschillende maximaal te rijden afstanden en maximaal toegestane aantallen deelnemers:

  • Categorie 1, max 6 km en 35 deelnemers
  • Categorie 2, max 8 km en 35 deelnemers
  • Categorie 3, max 12 km en 45 deelnemers
  • Categorie 4, max 15 km en 50 deelnemers
  • Categorie 5, max 20 km en 55 deelnemers
  • Categorie 6, max 25 km en 65 deelnemers
  • Categorie 7, max 30 km en 75 deelnemers

Jeugdlicenties
Om mee te kunnen doen aan wedstrijden heeft de nationale wielerbond, de KNWU, een licentiesysteem in het leven geroepen. Alle leden van HRTC worden aangemeld bij de KNWU. De kosten daarvan zijn bij de contributie inbegrepen. Om deel te nemen aan interclubwedstrijden (categorie IV) dien je een aparte startlicentie aan te schaffen via de KNWU.

Wie daarnaast aan nationale (KNWU-)wedstrijden mee wil doen moet een wedstrijdlicentie aanvragen bij de KNWU (een startlicentie is dan niet noodzakelijk) en voor de uitslagverwerking een transponder aanschaffen of huren (via Mylaps). De (jeugd)licentie kan worden aangevraagd op de website van de KNWU (www.knwu.nl) via “Mijn KNWU” met de inlogcodes die je van de KNWU gekregen hebt of krijgt jouw aanmelding als lid door de vereniging. Voor de kosten van de verschillende licenties zie Tarieven KNWU – KNWU

Chip/transponder
Omdat de KNWU bij alle jeugdwedstrijden chipmeting toepast voor het vastleggen van de uitslag moet voor het rijden van categorie II wedstrijden (de wedstrijden waarvoor een wedstrijdlicentie is vereist) ook een chip/transponder worden aangeschaft bij Mylaps (meer informatie op de website van mylaps, Cycling Timing Systems – MYLAPS Sports Timing). Als je al in het bezit bent van een Mylaps-transponder voor bijvoorbeeld het schaatsen, kun je deze bij de KNWU registreren.

Racefiets
Er zijn geen speciale regels voor de fietsen waarmee de jeugd aan wedstrijden mee mag doen. Ze moeten aan dezelfde eisen voldoen als de fiets van bijvoorbeeld een nieuweling (15-16 jaar). Het moet echter wel een traditionele racefiets zijn, ook bij tijdritten. Tijdritfietsen zijn dus niet toegestaan. Ook bijzondere voorzieningen, zoals opzetsturen of dichte wielen, zijn verboden, wielen moeten ten minste 12 spaken hebben. Voor de verschillende categorieën zijn regels opgesteld met betrekking tot een maximaal toegestaan verzet. Zie voor meer informatie verder op deze pagina. Aan een jeugdveldrit mag je ook meedoen met een mountainbike, maar de uitsteeksels aan de einden van het stuur (de zogenaamde bullbars of bar-ends) mogen er niet op zitten.

De plaatsingswedstrijden voor het NK en het NK zelf zijn een uitzondering. Daaraan mag je niet meedoen met een mountainbike.

Het verzet
Een fiets heeft een zogenaamd “verzet”. Dat is de afstand die de fiets aflegt als de trapas precies één keer ronddraait. Als je een heel groot voortandwiel bijvoorbeeld met 52 tandjes en een heel klein achtertandwiel hebt met bijvoorbeeld 13 tandjes dan gaan de achterste tandwieltjes (en dus het achterwiel) 4 keer rond als het voorste tandwiel, dus de trapas 1 keer rond draait, 52 :13 = 4. Als je achterwiel 28 inch is en dan dus een omtrek heeft van circa 2,1 meter, leg je dus per trapas omwenteling 4×2,1 ofwel 8,4 meter af.

De KNWU heeft bepaald dat kinderen niet te zwaar mogen trappen om de knieën niet te zwaar te belasten en dat iedereen van dezelfde categorie gelijke kansen moet hebben, met een zwaarder verzet kan je tenslotte veel harder sprinten als je daar de kracht voor hebt. Daarom heeft de KNWU daar maxima aan gesteld. In de volgende tabel staat het maximaal toegestane verzet per categorie (op de weg):

Categorie maximaal toegestaan verzet: Verzetten – KNWU

  • Categorie 1: 5,46 m
  • Categorie 2: 5,46 m
  • Categorie 3: 5,78 m
  • Categorie 4: 5,78 m
  • Categorie 5: 6,14 m
  • Categorie 6: 6,14 m
  • Categorie 7: 6,55 m

Bij alle officële KNWU wedstrijden controleert de jury of je verzet niet te zwaar is. Die controle kan voor of na de wedstrijd plaatsvinden. De jury maakt daarbij gebruik van een meetlat. Je ketting wordt eerst op het grootste voortandwiel en het kleinste achtertandwiel gelegd. Eén pedaal wordt precies in de laagste stand gedraaid. Daarna wordt je fiets achteruit gereden langs een meetlat totdat hetzelfde pedaal weer precies beneden is, de trapas is dan  precies één keer rond  gedraaid. Op de meetlat is dan te zien welke afstand er is afgelegd, dus hoe zwaar je verzet is. Dit zou je ook zelf kunnen doen. Met een eventuele borging van de derailleurs (vastzetten van de derailleur waardoor de kleinste tandwielen achter niet kunnen worden gebruikt) wordt geen rekening gehouden.

Tabellen met een bepaalde wielmaat waar een bepaalde  wielomtrek  bij zou horen zijn slechts een indicatie omdat de grootte van je buitenband ook bepalend is voor de wielomtrek en die kan van merk tot merk verschillen. Let dus ook goed op als je een nieuwe achterband monteert die net iets groter is, bijvoorbeeld 25 mm in plaats van 23 mm. Je hebt dan ook een iets zwaarder verzet dat dan misschien net te groot is.

HRTC werkt nauw samen met Cycling Center Konijn. Hier kun je jeugdfietsen en accessoires kopen maar ook een fiets huren met koopoptie. Voor meer informatie, stuur een mailtje naar  jeugdhrtc@gmail.com. 

Wedstrijden
Om je te meten met kinderen van jouw leeftijd van andere verenigingen kun je meedoen aan verschillende wedstrijden.  Een paar keer per jaar organiseren we zo’n wedstrijd op ons eigen parcours. En regelmatig zijn er wedstrijden waar je aan deel kunt nemen bij andere verenigingen in de omgeving. Deze wedstrijden worden meestal op zaterdag of zondag georganiseerd.
Jeugdtoernooien of KNWU-wedstrijden zijn wedstrijden die door een vereniging worden georganiseerd, waarbij een KNWU-jury de wedstrijd in goede banen leidt en de uitslag vaststelt. Hier wordt gereden in KNWU-categorieën, voor ieder geboortejaar een eigen wedstrijd.
Samen met andere verenigingen organiseren we ook zogenaamde interclubwedstrijden, kleinere wedstrijden op een clubparcours, waar de organiserende vereniging zelf de uitslag bepaalt. Bij deze wedstrijden wordt in gecombineerde categorieën gereden, bijv. de 8- en 9-jarigen bij elkaar, de 10- en 11-jarigen bij elkaar enz.

Wielerkleding
Alle HRTC-leden fietsen in clubkleding met daarop de namen van de sponsors.