Meteen naar de inhoud

Jeugd

Jeugdwielrennen bij HRTC

Wij zijn een actieve en gezonde vereniging in Hoorn en hebben ook een jeugdafdeling. Daar trainen kinderen/jongeren van 7 tot 17 jaar om zo hard mogelijk te gaan fietsen.

De meeste van onze leden rijden ook regelmatig wedstrijden.

De trainingen op de weg starten in januari op zondagochtend om 09:30 uur. Van eind maart / begin april tot en met september, tijdens de zomertijd, trainen wij op dinsdag- en donderdag-avond van 18:00 – 19:00 uur op het wielerparcours aan de Holenweg naast het zwembad de Waterhoorn. Dit parcours is afgesloten, zodat je geen last hebt van andere fietsers, auto’s of voetgangers. Op dinsdag is er een onderlinge wedstrijd. Op donderdagavond wordt er op techniek en snelheid getraind.

Behalve de traingen en wedstrijden worden er ook andere activiteiten gedaan waaronder een jaarlijkse BBQ en een echt trainingskamp. Hieronder vind je meer informatie over het jeugdwielrennen;

Categorie-indeling

De jeugdcategorie bij het wielrennen bestaat uit jongens en meisjes van 8 t/m 14 jaar. Je mag gaan wielrennen in het jaar dat je 8 wordt.

Jeugdwedstrijden worden in verschillende (leeftijds)categorieën verreden. Meisjes mogen altijd in de categorie rijden met jongens die een jaar jonger zijn.

 Categorie 1

Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 8-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 8-jarige of 9-jarige leeftijd bereiken.

Categorie 2

Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 9-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 10-jarige leeftijd bereiken.

Categorie 3

Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 10-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 11-jarige leeftijd bereiken.

Categorie 4

Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar  waarin jongens de 11-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 12 jarige leeftijd bereiken.

Categorie 5

Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 12-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 13-jarige leeftijd bereiken.

Categorie 6

Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 13-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 14-jarige leeftijd bereiken.

Categorie 7

Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 14-jarige leeftijd bereiken.

 Jeugdwedstrijden

De jeugd(weg)wedstrijden worden onderverdeeld in drie categorieën:

Categorie II-wedstrijden: Nationale Kampioenschappen (afgekort: NK), Landelijk Jeugdwielerfestijn (afgekort: LJWF), “klassiekers” (“eendaagse wegwedstrijden”), vakantiekampen en jeugdtoernooien

Categorie IV-wedstrijden: club- en interclubwedstrijden

Voor de verschillende (leeftijds)categorieën waarin de wedstrijden worden verreden gelden verschillende maximaal te rijden afstanden en maximaal toegestane aantallen deelnemers:

Categorie 1  6 km 35

Categorie 2  8 km 35

Categorie 3  12 km 45

Categorie 4  15 km 50

Categorie 5  20 km 55

Categorie 6  25 km 65

Categorie 7  30 km 75

 Jeugdlicenties

Alle leden van HRTC worden aangemeld bij de KNWU en zijn daarmee KNWU-basislid. De kosten daarvoor (€ 12,-) zijn bij de contributie inbegrepen (de contributie voor jeugdleden is € 55,-). Leden krijgen van de KNWU een basislidmaatschapspasje toegezonden. Met het basislidmaatschap van de KNWU kun je meedoen aan alle clubactiviteiten en deelnemen aan interclubwedstrijden (categorie IV-wedstrijden).

Wie daarnaast aan nationale (KNWU-)wedstrijden mee wil doen moet een licentie aanvragen bij de KNWU en voor de uitslagverwerking een transponder aanschaffen of huren.

De (jeugd)licentie kan worden aangevraagd op de website van de KNWU (www.knwu.nl) via “Mijn KNWU” met de inlogcodes die je van de KNWU gekregen hebt (of krijgt na aanmelding door de vereniging). De kosten voor een jeugdlicentie bedragen € 35,- (2019).

 Chip/transponder

Omdat de KNWU bij alle jeugdwedstrijden chipmeting toepast voor het vastleggen van de uitslag moet voor het rijden van categorie II wedstrijden (de wedstrijden waarvoor een licentie is vereist) ook een chip/transponder worden aangeschaft bij Mylaps (meer informatie op de website van mylaps). De kosten hiervoor bedragen bij aankoop: € 36,- bij huur voor 1 jaar – € 55,- voor 2 jaar of € 100,- voor 5 jaar (prijzen 2018/2019). (NB: Iemand die al in het bezit is van een Mylaps-transponder van bv. het schaatsen, kan deze bij de KNWU registreren.)

 Racefiets

Er zijn geen speciale regels voor de fietsen waarmee de jeugd aan wedstrijden mee mag doen. Ze moeten aan dezelfde eisen voldoen als de fiets van bijv. een nieuweling (14-16 jaar).

Het moet echter wel een traditionele racefiets zijn, ook bij tijdritten. Tijdritfietsen zijn dus niet toegestaan. Ook bijzondere voorzieningen, zoals opzetsturen of dichte wielen, zijn verboden, wielen moeten ten minste 12 spaken hebben. Sinds 2003 mogen ook de jeugdcategorieën met een voor- en een achterderailleur rijden, dus met meer tandwielen om te kunnen schakelen (meestal twee vóór en vijf tot tien achter). Wel bestaat er voor de verschillende categorieën nog steeds een maximaal toegestaan verzet. (Zie voor meer informatie verder op deze pagina.)

Aan een jeugdveldrit mag je ook meedoen met een mountainbike .

Maar de uitsteeksels aan de einden van het stuur (de zogenaamde bullbars of bar-ends) mogen er niet op zitten.

De plaatsingswedstrijden voor het NK en het NK zelf zijn een uitzondering. Daaraan mag je niet meedoen met een mountainbike.

 Het verzet

Een fiets heeft een zogenaamd “verzet”. Dat is de afstand die de fiets aflegt als de trapas precies één keer ronddraait. Als je een heel groot voortandwiel bijvoorbeeld met 52 tandjes en een heel klein achtertandwiel hebt met bijvoorbeeld 13 tandjes dan gaan de achterste tandwieltjes (en dus het achterwiel) 4 keer rond als het voorste tandwiel, dus de trapas 1 keer rond draait, 52 :13 = 4. Als je achterwiel 28 inch is en dan dus een omtrek heeft van bijvoorbeeld 2,1 meter leg je dus per trapas omwenteling 4×2,1  dus 8,4 meter af. Dan zegt men: je verzet is 8,4 meter.

De KNWU heeft bepaald dat kinderen niet te zwaar mogen trappen om de knieën niet te zwaar te belasten en dat iedereen van dezelfde categorie gelijke kansen moet hebben, met een zwaarder verzet kan je tenslotte veel harder sprinten als je daar de kracht voor hebt. Daarom hebben ze daar een lijstje voor gemaakt. In de volgende tabel staat het maximaal toegestane verzet per categorie (op de weg):

Categorie maximaal toegestaan verzet

Categorie 1 5,46 m

Categorie 2 5,46 m

Categorie 3 5,78 m

Categorie 4 5,78 m

Categorie 5 6,14 m

Categorie 6 6,14 m

Categorie 7 6,55 m

Vaak wordt door de jury gecontroleerd of je verzet niet te zwaar is. Die controle kan voor of na de wedstrijd plaatsvinden. De jury maakt daarbij gebruik van een meetlat. Je ketting wordt eerst op het grootste voortandwiel en het kleinste achtertandwiel gelegd. Eén pedaal wordt precies in de laagste stand gedraaid. Daarna wordt je fiets achteruit gereden langs een meetlat totdat hetzelfde pedaal weer precies beneden is, de trapas is dan  precies één keer rond  gedraaid. Op de meetlat is dan te zien welke afstand er is afgelegd, dus hoe zwaar je verzet is. Dit zou je ook zelf kunnen doen. Met een eventuele borging van de derailleurs wordt geen rekening gehouden. Het maximale verzet dat op een fiets zit, kan ook worden berekend:

neem de omtrek van het achterwiel met opgepompte band, vermenigvuldig dit met het aantal tanden van het (grootste) voortandwiel, en deel de uitkomst door het aantal tanden van het kleinste achtertandwiel. De wielomtrek kun je eenvoudig en nauwkeurig als volgt bepalen; zet een streepje op je achterband helemaal onderaan :

zet een streepje op de grondvloer precies naast het streepje op de band. rijd net zolang naar voor of achter met je fiets tot het streepje weer beneden is, je wiel is nu precies 1 keer rond gedraaid.

zet weer een streepje naast de band op de vloer en meet de afstand tussen de 2 streepjes op de vloer. Dit is nu de wielomtrek.

Tabellen met een bepaalde wielmaat waar een bepaalde  wielomtrek  bij zou horen zijn niet betrouwbaar omdat de grootte van je buitenband ook bepalend is voor de wielomtrek en die kan van merk tot merk verschillen. Let dus ook goed op als je een nieuwe achterband monteert die net iets groter is, bijvoorbeeld 25 mm in plaats van 23 mm. Je hebt dan ook een iets zwaarder verzet dat dan misschien net te groot is. Je kunt hiermee dus exact uitrekenen wat de meest gunstige tandwielcombinatie is die het maximaal toegestane verzet zo dicht mogelijk  benadert. Dit verhaal gaat alleen maar over het zwaarste verzet dus het grootste tandwiel voor en het kleinste achter. De rest moet je zo bepalen dat, als je schakelt er gelijkmatige tussenstapjes ontstaan.

Bijvoorbeeld een kransje met 16, 17, 18, 19 enz. tandjes achter. Als je alleen maar wedstrijdjes rijdt op vlak terrein heb je eigenlijk lang niet zoveel tandwielen nodig. Sommige mensen monteren dan maar een paar kransjes om gewicht te besparen.

 Wil je het ook eens een keer proberen ?

HRTC doet mee met het project Jeugdsportpas van de Gemeente Hoorn. Elk jaar in mei/juni en september/oktober worden 6 trainingen georganiseerd voor basisschoolleerlingen vanaf groep 5. Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen als je buiten dit project om kennis wilt maken met wielrennen. Je bent altijd welkom om een keer mee te trainen.

HRTC werkt nauw samen met Cycling Center Konijn. Hier kun je jeugdfietsen en accessoires kopen maar ook een fiets huren met koop optie. Voor meer informatie, stuur een mailtje naar  jeugdhrtc@gmail.com. 

Wedstrijden

Om je te meten met kinderen van jouw leeftijd van andere verenigingen kun je meedoen aan verschillende wedstrijden.  Een paar keer per jaar organiseren we zo’n wedstrijd op ons eigen parcours. En regelmatig zijn er wedstrijden waar je aan deel kunt nemen bij andere verenigingen in de omgeving. Deze wedstrijden worden meestal op zaterdag of zondag georganiseerd.

Jeugdtoernooien of KNWU-wedstrijden zijn wedstrijden die door een vereniging worden georganiseerd, waarbij een KNWU-jury de wedstrijd in goede banen leidt en de uitslag vaststelt. Hier wordt gereden in KNWU-categorieën, voor ieder geboortejaar een eigen wedstrijd.

Samen met andere verenigingen organiseren we ook zogenaamde interclubwedstrijden, kleinere wedstrijden op een clubparcours, waar de organiserende vereniging zelf de uitslag bepaalt. Bij deze wedstrijden wordt in gecombineerde categorieën gereden, bijv. de 8- en 9-jarigen bij elkaar, de 10- en 11-jarigen bij elkaar enz.

 Wielerkleding

Alle HRTC-leden fietsen in clubkleding met daarop de namen van de sponsors.

Meer informatie:

Jeugdcommissie

contact

Algemene informatie over jeugdwielrennen kun je vinden op:

Jeugdreglement KNWU

KNWU district Noord Holland

KNWU