Meteen naar de inhoud

Doe mee aan de Strade Bianche NH

Gravellen kan ook in de Noord-Hollandse polder. Zondag 3 maart doen zo'n 150 fietsers mee aan de Strade Bianche NH vanuit Hoorn.

Deelnemers aan de Strade Bianche NH 2023 op het Oostdijkje tussen Schermerhorn en De Rijp (foto Frits van Eck)

Het Buutschoterpad. Het Oostdijkje. Het Blôte Bienepad. Het Haviksdijkje. De Notweg. Zo maar een greep uit de onverharde stroken die voorkomen in de Strade Bianche Noord-Holland. De toertocht wordt op zondag 3 maart 2024 voor de achtste keer georganiseerd vanuit HRTC Hoorn.

Aan de start worden zo’n 150 deelnemers verwacht. Wellicht meer als het weer meezit. Toch blijft de afstand van 105 km zwaar, dankzij de 25 km onverharde kilometers. Met name de natte grasdijken in het parkoers zijn pittig. Op deze modderige stroken zijn banden met profiel in het voordeel, zo was te merken tijdens de verkenning. Het parkoers is gemaakt voor gravelbikes, maar ook mountainbikes en racefietsen met profielbanden vanaf 25 mm kunnen de onverharde stroken aan.

De Strade Bianche NH is een mooie uitdaging voor sportieve fietsers aan het begin van het wielerseizoen. Naast de onverharde stroken speelt ook de wind een grote rol, omdat het parkoers door de open polder gaat. Tijdens de verkenning stond er een stevige wind uit het zuidwesten. Deelnemers wordt aangeraden om hun krachten goed te doseren. Voormalig topamateurwielrenner Jeroen Duyn ontdekte met de verkenning dat zijn conditie het niet toeliet om de volledige route te rijden. Deelnemers zijn dus gewaarschuwd!

Start en finish zijn bij het clubhuis van HRTC Hoorn. Het clubhuis is vanaf 8h15 open. Start is tussen 8h30 en 9h15. De pauzeplek is na circa 60 km bij café de Hooghe Heeren in Hoogwoud. Daar kunnen deelnemers tot 12h00 koffie met appeltaart krijgen, op eigen kosten. Ook kunnen ze gebruik maken van de toiletten en een kleine bevoorrading (banaan of Snelle Japie). De tocht is niet uitgepijld. Deelnemers kunnen de route volgen door de gpx-route te downloaden en te uploaden naar hun navigatieapparaat. Hiervoor ontvangen ze twee dagen voor de tocht een mail.

Wil je meedoen? Schrijf je vooraf online in, om verzekerd te zijn van een startbewijs en om drukte bij de start te vermijden. LET OP! UPDATE: Het maximum aantal voorinschrijvingen van 150 is bereikt, waardoor de voorinschrijving is gesloten. Er is nog wel na-inschrijving vlak voor de start mogelijk, tussen 8h15 en 9h00 in het clubhuis. De na-inschrijvers worden verzocht om de inschrijfkosten (6 euro) ter plekke over te maken. Dit kan zowel via een QR-code voor digitaal bankieren als een betaling met contant (bij voorkeur gepast) geld.