Meteen naar de inhoud

Jeroen Kaldenbach, Ilsa Kluit en Ole Veenhuis HRTC kampioenen van de lange afstand

Jeroen Kaldenbach, Ilsa Kluit en Ole Veenhuis HRTC kampioenen van de lange afstand
Jeroen Kaldenbach werd zondag op de Westerklief wederom HRTC’s kampioen van de lange afstand. Hij klopte na bijna 110 kilometer Sander Koomen en Jeroen Duyn. De club moest al een nieuwe wisselbeker aanschaffen vanwege het aantal titels dat Jeroen aan zijn erelijst heeft toegevoegd: na drie eerdere overwinningen op de Westerklief mocht hij de beker namelijk definitief houden.
Bij de dames ging de overwinning naar Ilsa Kluit. De jonge renster uit Beets klopte Anne Kuilboer en Jacqueline Postma. Na een sterke wedstrijd troonde bij de Nieuwelingen Ole Veenhuis zich als kampioen. Op gepaste afstand werd Ivo Zwaans tweede en Wessel Kuiper derde.
Stevige koers
Het Lange Afstand Kampioenschap van de HRTC wordt sinds een jaar of tien verreden in de Omloop van de Westerklief. Met een stevige windkracht 5 was het afzien voor de renners op de smalle weggetjes bij Hippolytushoef. Daarbij elke omloop tegenwind de klim omhoog tegen de Westerklief. Het peloton hield het tempo er goed in en dat eiste al snel zijn slachtoffers. Na drie ronden was Sven Broekaart de aanstichter van de kopgroep die ontstond. Hij kreeg naast Blokker en Van Breda ook Timo Kroeze en Thijs Zuurbier mee. Het peloton gaf zich echter niet direct gewonnen tegen deze ijzersterke kopgroep. Na 12 ronden was de voorsprong nog steeds niet meer dan 55 seconden. Na 15 ronden kwam er dan ook een tegenaanval uit het peloton. Onder aanvoering van Sjors Dekker probeerden 4 renners van West Frisia het gat te dichten. Dat was het sein voor de kopgroep om het gas nog eens open te draaien. De achtervolgers kwamen niet dichterbij en werden na een aantal ronden weer opgeslokt door het uitgedunde peloton. De achterstand op de kopgroep was inmiddels opgelopen tot tweeënhalve minuut.
Blokker wint omloop
Voormalig HRTC-belofte Joris Blokker, nu rijdend voor Continental Team Monkey Town won de omloop. Hij klopte zijn ploeggenoot Rick van Breda in de sprint. De twee renners waren met nog 2 ronden te gaan ontsnapt uit een vijf man sterke kopgroep die al in de derde van in totaal 23 ronden was ontstaan.
Het podium werd gecompleteerd door Sven Broekaart van Wielervereniging West Frisia. In de finale van de koers reden Blokker en Van Breda weg uit de kopgroep. Broekaart kwam alleen toen Kroeze en Zuurbier moesten passen. Blokker was een maatje te groot voor Van Breda en won de sprint op de Westerklief onbedreigd. Na Broekaart wist Kroeze nog net voor het sprintende peloton als 4e te finishen.
Dames en Nieuwelingen
De Dames en Nieuwelingen jongens startten een minuut na de Amateurs en Junioren. Zij vormden slechts een klein pelotonnetje van 5 HRTC-dames en 3 HRTC-Nieuwelingen. Zij reden echter stevig door en pikten al snel de afvallers van de amateurwedstrijd op. Toen de groep door de kopgroep van de amateurs werd ingehaald wisten Ole en Ivo knap aan te pikken. In de finale van hun koers moest Ivo alsnog passen. Zo kwam Ole tussen de continentale renners als enige Nieuweling als HRTC-kampioen over de finish. Ivo kan tevreden zijn met zijn tweede plaats en hetzelfde geldt voor Wessel met zijn derde plaats. Ook Wessel liet zien uit het goede hout gesneden te zijn: toonde een goede mentaliteit en reed een prima wedstrijd.
De strijd bij de dames bleef tot de laatste meters spannend: als eerstejaars Nieuwelinge reed Sofie Duyn een sterke wedstrijd. Zij leek haast moeiteloos de eveneens nog jonge Ilsa Kluit en amateur-vrouwen Anne Kuilboer en Jaqueline Postma te volgen. In de eindsprint hield Sofie echter iets te vroeg haar benen stil en eindigde ze als vierde. Wie weet als ze door had gesprint dat er nog een podiumplaats had ingezeten! Nu werden de podiumplaatsen ingevuld door Ilsa die met enkele fietslengtes Anne klopte, die zich op haar beurt weer los had gereden van Jaqueline. Liesbeth Zeeman kon het geweld niet volgen maar reed de wedstrijd keurig uit.
Uitslagen:
Omloop van Westerklief
Amateurs: Dames: Nieuwelingen:
1 Joris Blokker Wieringerwerf 1 Ilsa Kluit Beets 1 Ole Veenhuis Westwoud
2 Rick van Breda Den Helder 2 Anne Kuilboer Hoorn 2 Ivo Zwaans Den Helder
3 Sven Broekaart Julianadorp 3 Jacqueline Postma Hoorn 3 Wessel Kuijper Oosterblokker
4 Timo Kroeze Koog aan de Zaan 4 Sofie Duyn Hoogwoud
5 Sjors Dekker Andijk 5 Liesbeth Zeeman Oudkarspel
6 Jeroen Kaldenbach Hoorn
7 Thijs Zuurbier Julianadorp
8 Joeri Ottenbros Heerhugowaard
9 Rudy Coers Grootebroek
10 Mike Tesselaar Heerhugowaard
11 Sander Koomen Hoorn
12 Volkert Meinsma Oudkarspel
13 Jeroen Duyn Hoogwoud
14 Joeri van der Tuin Westerland
15 Ruud Appelman Midwoud
16 Bram Vertelman Midwoud
17 Armando van Bruggen Purmerend
18 Daniël Kleijn Wognum
19 Robin Nieuwenhuizen Den Oever
20 Dorus de Rijk De Rijp
21 Casper van Sijl Alkmaar
22 Nico Leijen Enkhuizen
23 Marco Kaldenbach Hoorn
24 Tino Haakman Enkhuizen
25 Sybe van Diepen Warder
26 Jacco Konijn Hoorn
27 Barry Dam Hoogwoud
28 Bas Rijs Alkmaar
29 Jan-Dick den Das Landsmeer
30 Ruud Kluit Beets
31 Raymond Bakker Julianadorp
32 Gerard Welling Opmeer
33 Job Biersteker Den Helder