Meteen naar de inhoud

Oud-voorzitter Jan Konijn overleden

Jan Konijn, voormalig voorzitter en erelid van HRTC Hoorn, is afgelopen dinsdag 12 oktober overleden in de leeftijd van 79 jaar. Hij heeft veel voor de club en de wielersport betekend. 

“Een opgewekte vent, net als ik. Hij was van het type ‘niet lullen maar poetsen’,” zegt oud-lid Piet Leunis nadat hij het verdrietige nieuws van het overlijden heeft vernomen. “Hij is maar tien dagen ouder dan ik,” constateert Leunis. Hij kent Jan Konijn sinds de jaren zestig, toen ze samen reden in clubwedstrijden en open koersen. Volgens Leunis zijn er meer oud-leden die Jan goed kennen, zoals voormalig baanrenner en sprintkampioen Sjaak Braas, die net als Leunis ook in Hoorn woont. Braas kwam in 1971 in het bestuur en kreeg als taak om een jeugdafdeling op te zetten, iets waar Jan Konijn zich later ook mee bezig hield.

Jan Konijn was lid van HRTC tot 1965. Hij deed in het clubtenue van HRTC mee aan wedstrijden, totdat hij vanwege zijn studie uitweek naar Beverwijk waar hij lid werd van Kennemerland. “Even ertussenuit, zullen we maar zeggen,” vertelt hij in een boek dat uitkwam rond het zestigjarig bestaan van HRTC Hoorn. Hij trouwde met Lies en ging met haar in Abbekerk wonen, waar ze hun kinderen kregen: Patricia, Richard en Gerben. “Toen onze zoon Richard wilde fietsen hebben Lies en ik ons op de jeugd gericht. Er diende zich een mooie lichting jeugdrenners aan met allemaal enthousiaste ouders.” 
 


Een drukbezochte dinsdagavondcompetitie in 1992 bij HRTC Hoorn. Links Jan Konijn

Jan stopte onder andere veel tijd in de vrouwenploeg van HRTC. In de glorietijd van het Hoornse vrouwenwielrennen had hij een dertigtal rensters onder zijn hoede, meldt WV Westfrisia. Dat bevestigt voormalig HRTC-lid Esther van Diepen. “Toen ik in 1992 bij HRTC kwam, had de wielervereniging een grote afvaardiging van dames. Bij elke wedstrijd waren we sterk vertegenwoordigd.” Het ging daarbij niet alleen om presteren, maar ook om de gezelligheid. “We waren niet alleen wielrenners en lid van HRTC, we waren ook vriendinnen,” aldus Van Diepen. 


Jan Konijn in het oude clubtenue van HRTC

Momenteel heeft HRTC Hoorn nog steeds een grote jeugdafdeling. Dat is mede te danken aan de visie van Jan. “Plezier is de sleutel tot succes”, vertelde Jan twee jaar geleden in een interview. Omdat plezier en sporten binnen de club hand in hand gaan, is dit voor velen de doorslaggevende reden geweest om lid te worden. Ondanks dat Jan weinig wedstrijden heeft gewonnen is hij het plezier nog steeds niet verloren. “Mijn drie kinderen én al mijn zeven kleinkinderen hebben het plezier in het fietsen overgenomen. Ze fietsen allemaal en daar kan ik enorm van genieten.” 


Plezier staat voorop bij de jeugd, ook bij wedstrijden

De laatste jaren had Jan geen taken meer binnen de organisatie van HRTC. Wel reed hij vaak in de volgauto mee tijdens de toertochten of trainingen. “Zo kan ik genieten van het fietsen zonder zelf moe te worden”. Als hartpatiënt kon Jan zelf helaas niet meer deelnemen aan de gezamenlijke fietstochten. Wel kwam hij vaak kijken bij de wedstrijden van zijn kleinkinderen. “Wanneer ik al die jeugdleden zie genieten van het fietsen, ben ik trots op de club en ook een beetje op mezelf”, zei Jan grijzend. “Dit heb ik dan maar mooi voor elkaar gekregen.” 

Jan hoopte het 75-jarig jubileum van de club nog mee te maken. Dat is hem helaas niet meer gegund. We danken Jan voor zijn tomeloze inzet voor de club. We wensen zijn vrouw, kinderen, familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies.

Lees het In Memoriam van Jan Konijn in het Noordhollands Dagblad