Meteen naar de inhoud

Van Ladies Ride tot damestoergroep bij HRTC

HRTC Hoorn organiseert dit voorjaar voor de derde keer een Ladies Ride, een fietstocht exclusief voor dames. Dit vormt de aanzet tot een groepje vrouwen die regelmatig met elkaar gaan toeren. 

Steeds meer dames gaan fietsen. Dat is een trend die zich doorzet. De Hoornse Ren- en Toerclub (HRTC) ziet het aantal damesleden fors groeien. Het gaat daarbij vooral om jonge rensters die aan wedstrijden doen. De prestaties van Marianne Vos, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten zorgen voor een aanzuigend effect bij wielerclubs, en dat merkt HRTC Hoorn ook.  

Plezier en prestaties 
“We proberen prestaties en plezier te combineren, en dat werpt zijn vruchten af,” zegt HRTC-bestuurslid Norbert Cuiper. Hij noemt als voorbeelden diverse HRTC-dames die stevig aan de weg timmeren met hun prestaties, zoals Tessa Kleijn, die vorig jaar derde werd bij het NK Tijdrijden, en de zusjes Maaike en Emma Boogaard, die beiden voor een professionele wielerploeg rijden.  

Toerafdeling 
Ook bij de toerafdeling van HRTC Hoorn groeit het aantal damesleden. Dat is mede te danken aan de Ladies Ride Westfriesland, een toertocht voor dames vanuit HRTC. De Ladies Ride beleeft dit jaar haar derde editie, op zondag 10 juli 2022. “Ik kwam op het idee om een toertocht voor dames te organiseren nadat ik zag hoeveel vrouwen op een racefiets rijden,” zegt Cuiper. Hij ziet ook dat dames meer openstaan voor tips vergeleken met de vaak ‘eigenwijze’ mannen.

Ladies Ride 
De eerste Ladies Ride van HRTC Hoorn trok zo’n dertig dames. Hieronder bevonden zich zowel beginners als meer ervaren dames. “Sommigen hebben in het verleden aan wielrennen gedaan. Voor hen was de Ladies Ride een soort reünie. Het was leuk om te zien dat die dames na de toertocht vaker met elkaar zijn gaan fietsen.”  

Appgroepje voor dames 
De tweede Ladies Ride trok slechts vijftien deelnemers. Toch was het een succes, zegt Cuiper. Hij zag dat dames tijdens de koffiestop telefoonnummers uitwisselden om een appgroepje te vormen, met als doel om vaker samen te fietsen. “Dat is al enkele keren gebeurd. Voor dit jaar is het plan om dat regelmatiger te gaan doen,” aldus Cuiper. 

Fietsende vrouwen welkom bij HRTC 
Dames die op zoek zijn naar een groepje om mee te toeren zijn welkom bij HRTC Hoorn. Plan is om vanaf de zomertijd vanaf de wielerbaan te starten met een toergroep voor dames. Deze groep rijdt gemiddeld rond 25 km per uur, zodat ook beginners het tempo kunnen volgen.  

Damestoergroep
Heb je interesse in de damestoergroep? Stuur een mail naar Norbert Cuiper.
 

Ladies Ride
Wil je meedoen aan de Ladies Ride vanuit HRTC Hoorn? Lees verder

Toeren bij HRTC
Meer info over de toerafdeling staat op de website van HRTC Hoorn.